Jangan Jadikan Mata Kita Seperti Mata Lalat Yang Melihat Negatif, Jadikan Lah Mata Kita Seperti Mata Lebah Yang Sentiasa Melihat Benda Yang Positif

Sunday, 28 October 2012

TIPS UNTUK MENJADI PELAJAR CEMERLANG


ASSALAMUALAIKUM :)

aku nak tanya sikit kat korang yang terbaca blog aku nie . 
setiap hari apa yang korang buat kalau korang free ??
tido ?? online FACEBOOK ??  TWITTER ??  BLOGGING ?? opppssss . . . hehehe
motif sangat kan blogging tu . 

oke oke . balik kepada tajuk asal . aku nak suruh korang amalkan beberapa perkara setiap hari . alaaa . benda nie mudah je . budak TADIKA pun boleh buat . malu la kalau kita yang dah TUA-TUA nie malas nak buat atau tidak ada usaha langsung nak buat . Amalan nie aku tahu masa dah nak final . pihak UiTM aku jemput sorang motivator masa kitorang study week . time aku semester 2 kalau aku tak silap . nama notivator tu USTAZ MOHD KHUSHAIRI BIN CHE ISMAIL . . fuyooo . aku ingat lagi nama penceramah tu . hebat betul ingatan aku nie . hahaha . tak la . aku kalau pergi apa apa ceramah mesti bawak satu buku khas untuk aku catat apa apa yang penting . korang pun boleh buat biar tak lupa apa yang dah disampaikan . memang tak la aku nak ingat semua nama penceramah yang datang . ramai kott . tapi apa yang kita kena ingat ialah ISI setiap ceramah yang disampaikan . 

Antara amalan-amalan ( buat setiap hari tau ) yang Ustaz Khushairi nie bagi masa Ceramah di Ambang Peperiksaan ialah :

1) Of course la cukup solat 5 waktu dan solat di awal waktu .

2) Amalkan membaca surah AL-INSYIRAH 7 kali setiap pagi . masa korang jalan kaki atau naik motor atau naik kereta atau seumpama dengannya la untuk menuju ke destinasi masing-masing sama ada ke kelas atau ke tempat kerja atau ke mana hala tuju anda . surah nie pun afdhal dibaca selepas solat fardhu . Fadhilatnya ialah dapat mempermudahkan segala urusan dan dimurahkan rezeki . renungkan maksud setiap perkataan surah nie oke  >_<
  
                             


Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani

(1) Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: Dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayat petunjuk)?
(2) Dan Kami telah meringankan daripadamu: Bebanmu (menyiarkan Islam);

(3) Yang memberati tanggunganmu, (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)?

(4) Dan Kami telah meninggikan bagimu: Sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)?

(5) Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan,

(6) Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

(7) Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

(8) Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini).



3) Solat Sunat Dhuha dan amalkan surah Al-Mathsurat . insyaALLAH segala yang kita nak buat setiap hari dipermudahkan dan dimurahkan rezeki .

4) Amalkan menyebut nama Allah 'YA HAYYU (yang Maha Hidup) YA QAYYUM' (yang Maha Menegakkan ) ( 11x sebelum belajar dan sebelum tidur ) . Zikir ini insyaAllah kita akan diberi panjang umur , terpelihara iman dari sifat musyrik dan munafik dan dijauhkan dari mara bahaya . 

5) Jangan menyakiti , mengumpat atau menfitnah orang lain . 

6) Study secara berkumpulan atau study group . tapi study group versi Ustaz Khushairi bagi aku unik . 1 lelaki 4 perempuan . bukan bermakna lelaki tu boleh kahwin 4 yea . korang kalau bab tu laju je kan . kalau fikir balik kenapa macam tu , aku pun rasa logik jugak . tapi yang penting , jangan lebih 5 orang . paling tinggi pun 6 orang la . 

7) Kalau waktu petang , sesuai study kat tempat bising . pelik kan ??? mula mula dengar Ustaz cakap memang la pelik . tapi bila beliau huraikan kenapa , boleh la consider sikit cara tu . Cara tu akan buat korang lebih fokus dengan apa yang korang tengah baca and korang boleh hafal kuat-kuat sebab takde sape peduli . tapi baik untuk subject kira-kira la kalau waktu petang nie . boleh la korang hafal formula apa apa . kalau korang study subject bio ke , chemistry ke , memang tak masuk satu apa la kan kat kepala dengan suasana bisingnya .

8) Waktu malam sesuai untuk subjek menghafal . sebab tenang je . tak letih . 


Tu je la tip-tip yang aku boleh kasi kat korang . kalau aku dapat input baru , aku update ok . all the best kepada sesiapa yang nak exam tu . biar korang failed dengan effort yang mantap , jangan failed sebab korang memang malas . korang akan menyesal . kegagalan itu bukan pengakhir sebuah kehidupan , tetapi kegagalan itu guru untuk maju ke hadapan . 



Saturday, 27 October 2012

GIRLS !!!


ASSALAMUALAIKUM

hyep hyep . hari nie aku hang out ngan budak budak sekolah dulu . tapi yang sedihnya tak ramai . kitorang 4 orang je :(
yang lain semua busy . ada yang nak exam la . ada yang ada hal la. macam macam la . tapi nak buat macam mana , takkan nak paksa . maybe next time kita jumpa ok . 

nak cite pasal tadi la nie . even kitorang keluar 4 orang je . even kat AEON je pun . tapi korang memang awesome . aku sayang korang sangat sangat .tengok cite sinister sampai peluk aku yang memang tersepit dekat tengah tengah antara korang . AKU TAHU KORANG SAYANG AKU . hahaha . sape sape yang belum tengok cite tu , boleh lah tengok . tak rugi . best sangat . lepas tengok movie , jalan jalan , makan makan , borak borak , and part paling best bila duit aku habis dekat POPULAR . RM 50.00 kot habis . fuhhh . tapi berbaloi kot .


AKU SAYANG KAMU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



   
                           
                                           nikmatnya makan aiskrim :D

                                     
                                                 sori sha . aku candid . hehe
 





demi buku tercinta , duit ku gadai walau sebanyak mana 
rosak bahasa melayu aku . 







Sunday, 21 October 2012

Itu Semua Dulu . Tapi Sekarang ???



Kalau dulu saya tahu jadual kelas awak
Tapi sekarang satu kelas awak pun saya tak tahu

Kalau dulu saya tahu bila awak cuti
Tapi sekarang saya tak tahu langsung bila awak cuti

Kalau dulu awak selalu ada bila saya ada masalah
Tapi sekarang awak dah tidak ada untuk dengar masalah saya

Kalau dulu awak sentiasa ada ayat "Good Luck Awak" bila saya ada test atau quiz
Tapi sekarang susah saya nak dengar ayat tu dari awak

Kalau dulu , bila test atau quiz atau exam saya susah, awak ada untuk saya cerita betapa susahnya soalan
Tapi sekarang awak tidak ada untuk saya cerita semua itu

Kalau dulu awak akan bagitahu saya awak nak pergi mana
Tapi sekarang saya tidak tahu awak ada dekat mana

Kalau dulu saya happy bila awak ada
Tapi sekarang saya sedih bila awak tidak ada

Kalau dulu awak kongsi setiap kegembiraan awak dengan saya
Tapi sekarang saya tidak tahu bila awak gembira

walaupun itu semua dulu , walaupun saya tak tahu kelas awak pukul berapa , walaupun saya tidak tahu awak cuti bila , walaupun saya tidak tahu awak ada masalah atau tidak , walaupun saya jarang dengar kata-kata semangat dari awak , walaupun saya tidak tahu bila awak exam , walaupun awak tidak bagitahu awak pergi mana , walaupun awak gembira bila saya tidak ada , walaupun awak gembira tanpa saya , 

TAPI SAYA NAK AWAK TAHU

saya sentiasa doakan kebahagiaan awak walau di mana awak berada . saya gembira sebab saya tidak perlu sms atau call awak . Awak nak tahu kenapa ?? Sebab saya tahu ALLAH itu Maha Mendengar . So , saya hanya luahkan pada Dia je untuk sampaikan rindu saya pada awak . sebab bagi saya sms atau call semua tidak penting . itu lebih mendekatkan kita ke arah maksiat . so, saya nak awak tahu  walaupun saya tidak sms awak , tidak semestinya saya lupakan awak . saya hanya berserah kepada takdir Allah . saya sentiasa doa , jika awak jodoh saya , satukan hati awak dengan hati saya dengan ikatan yang halal di sisiNYA . Tapi saya juga berdoa agar rasa rindu yang hadir ini tidak melalaikan hati saya dan tidak melebihi rindu saya kepadaNya . 

Saya cuma ingin menjadi bidadari dunia yang lebih baik dari semalam . Saya hanya ingin menjadi seorang isteri yang sejati untuk seorang suami yang boleh memimpin saya ke jalan ALLAH kerana janji ALLAH itu pasti . 

Wanita-wanita yang keji adalah untuk laki-laki yang keji, dan laki-laki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula), dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula).” (An Nuur: 26)


* kepada AWAK , saya harap 'AWAK' yang saya maksudkan tu terasa la yea   >_<






Friday, 19 October 2012

BILA RASA RINDU :'(

























AKU RINDU MEREKA JUGA !!









sayang kak Adda !!!

ASSALAMUALAIKUM

takde mukadimah untuk entry kali nie

nak cakap saya rinduuu izzatur syuhada suhaimi !!!!!!!
kak adda ... im happy because i have you for this semester

five star

you  look gorgeous sis :)

before aku balik Shah Alam

rase taknak lepaskan kak Adda :)

perempuan mana yang tidak tersentuh
apabila berhadapan dengan  seorang lelaki yang dilihat
mampu melindunginya dunia dan akhirat
(description untuk pic nie . aku tahu korang tak nampak kan ??
sebab aku sendiri pun tak nampak bila masuk blog nie)


Thank Allah For What You Have.
Trust Allah for what you need

belakang pic yang kak adda kasi

i will kak adda :)

sayang kak adda ketat ketat :)
*hug and kiss 

thanks for giving me this kak adda . rasa nak nanges setiap kali tengok pic yang kak adda kasi.


sorie sangat . orang tak sempat nak buat apa apa untuk kak adda but i can promise you that i will do something sweet that you never expected . i will . hehehe . just wait and see k . love you a lot .

orang takkan lupa moment kita selama satu semester nie . 
kita makan sama sama kat bilik orang.
dengan kak nabila , alia , kak ash , izzani ...
and kita mesti cerita pasal kawen kan ??? hahaha
kita pernah nak cuba tidak cakap pasal tu
tapi mesti termasuk jugak topic tu bila kita borak borak time makan
dan sepatutnya makan boleh 15 minit je
jadi 60 minit . kan ?? kan ?? kan ??

nak kasi pesanan penaja sikit . for kak adda sayang and the readers :)
ALLAH itu Maha Adil . InsyaAllah , one day you will meet a nice person .





oke lah . sampai sini je entry aku hari nie . hope korang tak bosan ngan cerita aku nie . biasalah . nak cerita dekat orang , takde sape nak dengar . so, luahkan dekat blog je la :)



Pertemuan Dan Perpisahan (1)

setiap pertemuan pasti ada perpisahan
dan setiap perpisahan pasti ada kesedihan
itulah putaran hidup kita

seperti kita (budak U or baru nak msok U) 
mesti korang dah lalui sedih pedih dan sakitnya perpisahan tu

dulu mase tadika aku tak kenal pun apa itu perpisahan
naik sekolah rendah 
6 tahun menjalani kehidupan sebagai pelajar sekolah rendah
lepas UPSR berpisah lagi dengan member member sekolah
time tu aku rase sedih sikit je
alaaaa . time tu kan budak budak lagi
so aku pun tak bape reti nak sedih sedih nie

naik sekolah menengah aku duduk hostel
masa tu aku memang zero
tak ley nak bayangkan pun macam mana hidup kat hostel
rupa-rupanya.......
hostel banyak mengajar aku erti kehidupan
hostel mengajar aku erti tanggungjawab
hostel mengajar aku erti berdikari
hostel juga banyak mengajar aku apa itu erti sebuah persahabatan

and last hostel juga mengajar aku peritnya perpisahan
sedih yang memang aku tak tahu nak cakap macam mane

aku berharap tiada lagi perpisahan dalam hidup aku
tapi tak sangka semester nie aku terpaksa berpisah dengan senior2 ku 
yang baik lagi cantik lagi comel
dan lepas nie aku dah takde senior  

aku cuma nak cakap aku rinduuu !!!!!!!!!!!!
kat kakak-kakak aku nie

kak wani yang comel
sori . orang amek pic dari FB . hehehe :)

kak tiqa and kak jia
 kak wani, kak tiqa and kak jia .. orang rindu kat semuaaa !!!!!! kak tiqa baru balik umah , orang dah rindu sangat sangat sangat . lepas nie takde sape dah nak masak tok kitorang malam malam bila kitorang lapar. lepas nie dah takde sape yang text orang ajak jogging petang petang  :'(

kak adda and kak nabila

kak addaaaa !!!!!!!!! kak nabila !!!!!!!!!!!!!
orang nak nanges sekarang boleh tak . even baru satu sem orang kenal ngan korang, tapi orang dah rase kita dah kenal lame dah . sumpah orang rindu gilerrr .

oke. dah tak larat nak tulis panjang panjang lagi . nanti meleleh sorang sorang kat rumah pulak. sambung next entry sebab banyak lagi  nak luahkan  :)









Sunday, 14 October 2012

chewing and digest

ASSALAMUALAIKUM ...


muka budak budak yang tengah menguyah subject biology dan telah men digest kan segala nutrient yang telah dikunyah dari segala jenis references book of biology pada pagi tadi . dan muka muka inilah yang telah keluar awal kerana tidak tahan dengan suhu examination hall yang hampir mencecah below 0 degree celcius yang sama suhunya di kawasan tundra apabila menghadapi extreme low temperature . oke . biology sangat kan miza oooiiii . stop here .



my name is ikha khairuddin . sila sebut dengan makhraj yang betul ye  :)


fokusnye diaaaa


budak nie tak keluar awal oke . harap maklum  :)


more effort without fuhhhhh..


budak nie . malu malu pulak
malu tapi mahu kan ika ?? 

motif sangat senyuman awak kan izzani . maaf maaf . 


betapa effort nye ktorg sampai meja yang boleh duduk 6 orang hanya boleh
di duduk oleh 3 orang. fine. bersepah je lebih kan ??


semoga segala usaha kunyahan bacaan dan segala effort yang telah dicurahkan untuk subject yang berharga 4 jam kredit nie membawa hasil kepada kami . semoga harga 4 jam kredit itu diberi baki dengan harga A atau A+ . kitorang taknak A- dan kebawah . doakan kami . AMIN YA RABB :)


Sunday, 7 October 2012

PERUBAHAN


ASSALAMUALAIKUM.....


dunia exam telah membuatkan aku menjadi seorang yang tersangatlah busy . rasa macam tak cukup tanah nak jalan. kejap ke sana, kejap ke sini . fuhhhh . and aku nak cakap yang aku HAPPY sangat . hahaha . kenapa ??? sebab aku dah habes 4 paper. 2 paper left . BIOLOGY and CALCULUS 2 . BIOLOGY, ahad depan kita dating ae . aku nak karang ayat ayat cinta dulu before kita dating. nanti aku goreng kau dengan ayat-ayat cinta aku sampai jadi resepi terlazat di dunia. kepada CALCULUS 2 yang tercinta dan tersayang dan teristimewa, hanya dirimu begitu berharga. so, be nice okey. see you next two week .

apa lah aku merapu nie . takde kaitan langsung dengan tajuk . okey2 . motif aku dengan title yang kat atas tu adalah sepertimana yang aku telah bebelkan kat atas tadi adalah kerana aku dah buat sedikit perubahan terhadap kekemasan bilik aku kat kolej nie . during study week and final exam, memang aku tak sempat nak kemas . bersepah nye masyaALLAH . aku tak tahu nak cakap . and habes je paper fizik tadi, aku terus kemas and buang semua kertas kertas yang tak berkenaan. 


BEFORE
                                                                       


nampak tak ?? penuh kan whiteboard aku tu . korang rase ape?? tu la formula fizik yang separuh mati aku hafal . and last ALHAMDULILLAH . paper fizik aku hmmmmm .... oke la . better than chemistry before.
         
AFTER



kosong sekosong kosongnye seperti kosongnye hati aku tanpa cinta seorang lelaki tetapi penuh dengan cinta kepada ALLAH , RASUL, IBU BAPA dan SAHABAT SAHABAT ,insyaALLAH . 

                                                                                                                                                                 

BEFORE

                                

serabut gila meja study aku . memang aku tak study atas meja la kalau dah macam nie . nak kemas pun tak sempat . jadual exam aku berderet . memang takde mase nak pedulikan bilik aku jadi hape pun. kalau bilik nie boleh bercakap, dah lame dia halau aku keluar agaknye.

AFTER

cantik tak dari yang atas tu ??


sejuk mata memandang. betul tak ?? nak study pun rasa semangat . cehhhhh... macam la kau study mizaa oooiiii.

                                                                                                                                                                    


BEFORE



AFTER



pedulikan novel yang berderet tu . its not mine okey . aku punye 3 buah je . sape sape yang berminat nak baca antara novel novel nie, silalah beli sendiri di kedai buku berhampiran ye :)


*tengah nak habiskan novel M.A.I.D . so, please stay away from me and my sight and talk to my hand. not me :DD





Wednesday, 3 October 2012

nak tahu sesuatu ??



aku malas nak cakap banyak.. ehh . cakap pulak . korang bace je la status kat bawah tu sume . korang tahu la apa maksud aku.










korang tak faham ke ??
muka sume blurr je NIE
sini sikit aku nak cite
minggu nie dah final kan
dan semalam paper CHM 270
stand for pysical chemistry
270 lagi besar dari 201 ke tak ??
korang jawab la sendiri =.='
sume belajar math kan
adik aku 3 tahun pun tahu jawab
kalau korang nak tahu
lagi besar kod tu,
lagi susah la paper tersebut
dan ia akan bertambah susah kalau question paper yang korang dapat tu
 'YELLOW COLOUR'
dan aku dah dapat question paper
warne kuning yang pertama untuk final sem nie
korang yang curious nak tahu kenapa ngan paper kuning tu
korang boleh pegi MYDUMPSITE nie kalau nak tahu lebih lanjut

CHM 270 !!!! kau dah berjaya hancurkan punah kan harapanku
kau jangan merayu kat aku tok jatuh cinta kali ke 2
aku punye la jatuh cinta kat kau
ini balasan kau kat aku
first time jawab chemistry , rse macam tak penah kenal chemistry tu ape


paper 3 hari berturut-turut membuatkan aku sanggup menghabiskan novel setebal 1028 m/s lepas paper agama tadi . release tension >_< '