Jangan Jadikan Mata Kita Seperti Mata Lalat Yang Melihat Negatif, Jadikan Lah Mata Kita Seperti Mata Lebah Yang Sentiasa Melihat Benda Yang Positif

Monday, 24 August 2015

#1 DEGREE LIFE

ASSALAMUALAIKUM

hai bloggers and strangers. lama jugak la aku biarkan blog aku ni kusam tak bermaya. So, aku dah further study kat UiTM Shah Alam jurusan Ijazah Sarjana Muda Kimia Gunaan di bawah Fakulti Sains Gunaan. mungkin ramai tak tahu kos aku ni boleh pergi mana. As we know, chemistry is more related to our daily life. So, insyaAllah. kerja sangat mudah nak cari. cuma mungkin kena fight sikit la dengan budak kimia forensik. korang jangan bandingkan dua kos ni pulak. lebih kurang je sebenarnya. dua-dua major kimia. dah. aku taknak sentuh sangat kimia forensik sebab bukan kos aku. hahaha. tapi kalau nak tanya, boleh la sikit2 aku jawab. untuk junior2 yang bakal sambung degree kat shah alam atau kos-kos di bawah fakulti sains gunaan, mungkin ada perkara yang aku boleh kongsikan. hakak korang ni pun bukan tahu sangat. tapi setakat nak goreng tu boleh laa.


So,untuk kos aku ni, aku amik dua tahun setengah. Sebab aku lepasan Diploma Sains. Tapi kalau korang lepasan Diploma Kimia Industri, jangka masa korang untuk habiskan degree lagi cepat. 2 tahun je. Cepat gilaaa kan?? Aku stress betul. Kalau aku tahu memang aku amek kos tu je masa diploma dulu. Tapi nak buat macam mana. Rezeki aku kat Diploma Sains dan dipertemukan dengan ramai orang hebat kat sana. Tapi kalau korang lepasan selain diploma, jangka masa untuk korang kalau amik kos aku ni 3 tahun. sebab korang tak dapat potongan jam kredit. ada faham tak?? ke ada yang tak faham pasal potongan jam kredit. kalau tak tahu, tanya okeyy? hakak jawab. sebab dulu kakak korang ni pun taktahu amende potong jam kredit tu. hahahaha. *ajet2 kakak.

korang nak tengok tak course outline korang kalau korang dapat course aku ni? jangan pengsan okayy. sebab tough nak mampus. nah. Hadam sebelum masuk degree. hahahaha. Good luck gaisss. kalau datang Fakulti Sains Gunaan, boleh la usha2 hakak. boleh borak panjang sikit. Kakak korang ni agak selekeh kat fakulti. femes pun tak. tapi kalau nak cari, boleh la try2 tanya sesape. knal kak Miza tak. Miza Kamaruzzaman. *bajet retis nak promote diri. hikhik. see you guys okayy.


COURSE OUTLINE
PROGRAMME AS245 - BACHELOR OF SCIENCE (HONS.) APPLIED CHEMISTRY
NoCourse
Course Description
Credit HourPart
1.
CHM421
ANALYTICAL CHEMISTRY
4.0
01
2.
CHM431
PHYSICAL CHEMISTRY
3.0
01
3.
CHM456
ORGANIC CHEMISTRY I
4.0
01
4.
ELC400
PREPARATORY COLLEGE ENGLISH
2.0
01
5.
NATIONAL KESATRIA I
1.0
01
Elective
6.
MAT438
FOUNDATION OF APPLIED MATHEMATICS
3.0
01
7.
STA408
STATISTICS FOR SCIENCE AND ENGINEERING
3.0
01
8.
CHM475
INORGANIC CHEMISTRY
3.0
02
9.
CMT435
MASS AND ENERGY BALANCE
2.0
02
10.
CMT458
CHEMICAL THERMODYNAMICS
3.0
02
11.
CMT463
UNIT OPERATION
3.0
02
12.
CHEMISTRY AND TECHNOLOGY OF POLYMERS
3.0
02
Elective
13.
ISLAM AND ASIAN CIVILIZATION
2.0
02
Elective
14.
ELC500
ENGLISH FOR ACADEMIC READING
2.0
02
15.
NATIONAL KESATRIA II
1.0
02
Elective
16.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL I)
2.0
02
Elective
17.
CHM510
ANALYTICAL SEPARATION METHODS
4.0
03
18.
CHM556
ORGANIC CHEMISTRY II
4.0
03
19.
CMT400
APPLICATIONS OF COMPUTER IN CHEMISTRY
3.0
03
20.
MALAYSIAN HISTORY
2.0
03
Elective
21.
ELC550
ENGLISH FOR ACADEMIC WRITING
2.0
03
22.
NATIONAL KESATRIA III
1.0
03
Elective
23.
MAT538
APPLIED MATHEMATICS
3.0
03
24.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL II)
2.0
03
Elective
25.
CHM580
SPECTROCHEMICAL METHODS OF ANALYSIS
4.0
04
26.
CMT555
ELECTROCHEMISTRY AND CORROSION SCIENCE
4.0
04
27.
CMT565
WATER AND WASTEWATER TECHNOLOGY
4.0
04
28.
CMT574
CHEMICAL TECHNOLOGY
3.0
04
29.
INTRODUCTION TO HUMAN RESOURCE MANAGEMENT
3.0
04
Elective
30.
INTRODUCTORY ARABIC (LEVEL III)
2.0
04
Elective
31.
CMT605
COLLOIDS AND SURFACE CHEMISTRY
4.0
05
32.
ENERGY TECHNOLOGY
3.0
05
Elective
33.
RADIOISOTOPE APPLICATIONS AND SAFETY IN INDUSTRIES
3.0
05
Elective
34.
ENT600
TECHNOLOGY ENTREPRENEURSHIP
3.0
05
35.
OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH
3.0
05
Elective
36.
FSG604
INDUSTRIAL TRAINING
4.0
05
37.
FSG611
RESEARCH PROJECT I
2.0
05
38.
CHM678
MATERIALS CHEMISTRY
2.0
06
39.
QUALITY CONTROL AND ASSURANCE
3.0
06
Elective
40.
CMT674
CATALYSTS AND REACTOR APPLICATIONS
3.0
06
41.
FSG661
RESEARCH PROJECT II
4.0
06
42.
INTRODUCTION TO FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY
3.0
06
Elective
43.
INTRODUCTION TO OPERATIONS MANAGEMENT
3.0
06
Elective

10 comments:

  1. As salam sis, boleh saya tahu bidang kerjaya sis yg terkini selepas grad dlm bidang ini? Saya lepasan fsg uitm berminat mengetahui tentang prospek terkini ijazah ini..maaf mengganggu ya

    ReplyDelete
  2. As salam sis, boleh saya tahu bidang kerjaya sis yg terkini selepas grad dlm bidang ini? Saya lepasan fsg uitm berminat mengetahui tentang prospek terkini ijazah ini..maaf mengganggu ya

    ReplyDelete
  3. Blh email sy x wannorjuliaeliana@yahoo.com

    ReplyDelete
  4. Blh email sy x wannorjuliaeliana@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Kak x fhm la sal jam kredit tuh. Camne dye potong ye ? From dip sains lastsem sesi jun 2016 . Brminat gak gaya nk isi kos ni :D

    ReplyDelete
  6. Kak x fhm la sal jam kredit tuh. Camne dye potong ye ? From dip sains lastsem sesi jun 2016 . Brminat gak gaya nk isi kos ni :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehhhhhhhh dikkkkkk . wasap akak hahahha

      Delete
  7. Assalam kak, subjek yg highlight biru tu knp ekk? Means, knp subjek tu di-highlight kan?

    ReplyDelete
  8. still ada lagi x notes??? hard or soft copies???

    ReplyDelete