Jangan Jadikan Mata Kita Seperti Mata Lalat Yang Melihat Negatif, Jadikan Lah Mata Kita Seperti Mata Lebah Yang Sentiasa Melihat Benda Yang Positif

Wednesday, 4 December 2013

Jangan berani bermain dengan kata-kata, kelak akan binasa


Assalamualaikum readers..


Ya .. agak lama la jugak aku senyap. Bukan sebab tak ada idea tapi sebab ada banya komitmen yang aku kena selesaikan.

So, the topic for this entry is ‘WORDS’..

Kata-kata nie kalau nak diikutkan memang subjektif la kan. Mungkin kata-kata kita kepada kawan, mungkin pada sahabat, guru, ibu bapa or mungkin juga pada kekasih

Tapi hari nie aku nak kupas sikit pasal kata-kata kita terhadap kaum berlainan jantina dengan kita

WATCH OUT GUYSS  !!!

Tak kira la perempuan ke, lelaki ke, korang kalau nak cakap dengan kaum berlainan jenis nie kena ber ‘agak’ sikit. Okay. Macam nie. Contoh la korang hanya bergurau dalam satu benda, tapi member korang tu take serious dengan benda yang korang cakap tu. Haru tak biru la hidup korang nanti. Contoh gurauan yang selalu bila dah rapat sangat, “weyy. Aku sayang kau la. Tak tahu ke?” yess. Memang korang anggap as a friend. Kawan korang tu, korang tahu apa yang ada dalam hati dorang. Tapi susah dan sangat jarang nak jumpa kawan yang berlainan jantina berkawan dalam jangka masa yang panjang tanpa ada satu perasaan pun. ITS LIE okay !!! hahaha. Aku tahu la. Ramai sangat kawan-kawan aku dah kena benda macam nie. Aku pun pernah rasa. Tak payah tipu la.

Tapi satu benda je la aku nak nasihatkan. Terima je la kalau kawan korang tu memang sayang korang as a friend. Jangan sebab korang sayang kawan korang tu lebih daripada kawan, korang korbankan persahabatan korang. Benda paling “GERAM” aku rasa. Sakit weyh hilang kawan. Sape yang tinggalkan kawan dia sendiri sebab bertepuk sebelah tangan, mohon jangan ulangi lagi. Hilang kawan, semua benda rasa “KOSONG” . Dan yang tak ada perasaan tu, jangan la buat macam ada perasaan. Cakap je straight to the point yang korang anggap dorang sebagai kawan. Kan senang.

Tapi kadang-kadang perempuan nie sebenarnya suka je walaupun dia cakap tak ada perasaan kat kawan lelaki dia. Tapi hakikatnya, dia malu nak mengaku. Apa-apa gelak-gelak. Aku perempuan kot. Aku tahu la. Perempuan nie complicated sikit. Ada yang jenis suka terus jumpa mak bapak, *itu aku (mungkin)*
Ada jugak jenis yang suka proposed depan2depan, sweet katanya. Depend. Lain orang, lain caranya. Lelaki kena pandai la. Adoii. Itupun nak ajar. Dah besar kan. Kata nak sara anak dara orang. Pandai-pandai la hidup. So, jangan terlepas cakap “SAYANG” pada yang tidak sepatutnya.

# ada orang cuba bergurau kata-kata ‘sayang’ tapi tidak memaksudkannya. Jangan berani bermain dengan perkataan tu, bahaya. Kelak, kalau orang tu dah jatuh hati kat kau, jangan cakap dia perasan sebab kau yang memulakan J


10 comments:

  1. CN follow sini 113..have a good day ;)

    ReplyDelete
  2. nuna datang and follow sini.. :) hapy blogging kay? mind to follow me back? hehehehehe btw nice entry..
    visit me too.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx nuna :) done visit your blog :)

      Delete
  3. like the entry... happy blogging here..
    jom follow akak balik yer dear tq
    http://diarysofzulnas.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. thnx kak zul nas. done follow your blog :)

      Delete
  4. hi, singgah & follow sini :) kalau sudi follow la balik yea :)

    http://ourrandomrainbow.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi qeela. thnx :) done follow you back :)

      Delete
  5. Pernah sekali tercakap satu perkataan yang salah, terus kawan tu mengamuk. Bahaya lidah kita ni.

    ReplyDelete
  6. berjaga2 dgn lidah
    follower ke 179..jemput singgah ke blog Yumida & follow back klo sudi
    http://umikasum.blogspot.com

    ReplyDelete